Ο Έλον Μασκ είχε δίκιο για τον πληθωρισμό στην συζήτησή του με τον Τραμπ
O πληθωρισμός στη σύγχρονη εποχή προκαλείται από τις υπερβολικές δαπάνες του κράτους. Επειδή θέλει να κρύβει τις καταχρήσεις του, πληθωρίζει το χρήμα για να αυτο-χρηματοδοτείται.
Άρθρο του David Brady, Jr., δημοσιευμένο στις 3/08/2024 από το Mises Institute. Χρόνος ανάγνωσης 4’.
Στην μεταξύ τους συνέντευξη, ο Έλον Μασκ μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για την αιτία του πληθωρισμού, που είναι οι υπερβολικές δαπάνες της κυβέρνησης.
Ο Έλον έχει δίκιο, ότι η κυβερνητική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική προκαλεί πληθωρισμό. Ας κάνουμε λοιπόν μια περιήγηση στο πώς οι δαπάνες για το έλλειμμα προκαλούν τον πληθωρισμό:
Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός δεν είναι απλώς η άνοδος των τιμών, διαφορετικά θα ήμασταν υποχρεωμένοι να πούμε ότι κάθε σοκ προσφοράς ή αύξηση τιμών είναι πληθωριστικό.
Ο πληθωρισμός είναι η αύξηση της προσφοράς χρήματος και διαφαίνεται μέσα από την αύξηση των τιμών.
Ο πληθωρισμός σημαίνει την αύξηση των μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάποιων ατόμων, οι οποίοι μπορούν να τα δαπανήσουν σε βάρος αυτών που τα εισπράττουν αργότερα.
Τα πραγματικά αγαθά πηγαίνουν στους πρώτους παραλήπτες αυτών των νέων χρημάτων. Οι δαπάνες τους αυξάνουν τη ζήτηση και συνεπώς τις τιμές.
Ο πληθωρισμός είναι πάντα ένας φόρος επί του πληθυσμού, μια απαλλοτρίωση πραγματικών πόρων μέσω της παραχάραξης από εκείνους που πληθωρίζουν το χρήμα.
Τυχαίνει ο εν λόγω παραχαράκτης να είναι η κεντρική κυβέρνηση. Πώς το κάνει όμως;
Ο Έλον έχει δίκιο όταν επισημαίνει τις υπερβολικές δαπάνες, αλλά είναι μάλλον πιο ακριβές το να επισημάνουμε τις δαπάνες σε συνθήκες ελλείμματος. Η νομισματοποίηση του δημόσιου χρέους μπορεί εύκολα να προκαλέσει πληθωρισμό.
Το κράτος αυτοχρηματοδοτείται μέσω τριών φόρων: της φορολογίας, του δανεισμού και του πληθωρισμού.
Η φορολογία είναι άμεση και γρήγορη: η λήψη χρημάτων απευθείας από τους πολίτες. Είναι ανοιχτή και προφανής. Αν στους πολίτες δεν αρέσουν οι «ανταποδοτικές παροχές», δεν θα την δεχτούν (και θα επαναστατήσουν)
Αυτός είναι ο λόγος που ο Ludwig von Mises περιέγραψε ότι η δύναμη του λαού είναι «η δύναμη του πορτοφολιού τους».
Ο δανεισμός περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων—υποσχέσεις να εξοφλήσει αργότερα τους κατόχους των ομολόγων.
Ο δανεισμός μεταθέτει την φορολογία στους μελλοντικούς φορολογούμενους. Οι σημερινοί φορολογούμενοι επωφελούνται σε βάρος όσων έπονται αργότερα.
Ο πληθωρισμός είναι φόρος γιατί, όπως είπαμε παραπάνω, απαλλοτριώνει πραγματικά αγαθά από τους μεταγενέστερους παραλήπτες των (πληθωρισμένων) χρημάτων. Ο πρώτος αποδέκτης εδώ είναι η κυβέρνηση.
Η φορολόγηση επιβάλλεται στην -μικρότερη πλέον- προσφορά αγαθών για τους παραγωγικούς καταναλωτές και στις -υψηλότερες πλέον- τιμές.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν τυπώνει πια κυριολεκτικά τα χρήματα. Το κάνει μέσω των ελλειμματικών δαπανών και μέσω της Κεντρικής Τράπεζας, που αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες-μέλη της.
Όταν η κυβέρνηση υπερβαίνει τις προϋπολογισμένες δαπάνες της, εκδίδει ομόλογα για να πληρώσει τη διαφορά. Αυτά αγοράζονται από ιδιώτες παράγοντες και συνήθως μεγάλες τράπεζες.
Η Κεντρική Τράπεζα (Fed), μέσω των Λειτουργιών Ανοιχτής Αγοράς, αγοράζει αυτά τα ομόλογα από μεγάλες τράπεζες. Πιστώνουν τον λογαριασμό της τράπεζας στη Fed με περισσότερα χρήματα και βάζουν το ομόλογο στον ισολογισμό.
Ο ισολογισμός της Fed είναι τεράστιος και μπορείτε να δείτε μεγάλα άλματα κατά τη διάρκεια του COVID και του 2008.
Αυτές οι τράπεζες μπορούν στη συνέχεια να ενεργήσουν με αυτά τα νέα αποθεματικά και να εκδώσουν περισσότερα δάνεια. Αυτά είναι τα δάνεια που ο Mises αποκάλεσε πιστωτικά μέσα (fiduciary media) —τραπεζογραμμάτια χωρίς αντίκρισμα. Αυτά αντιμετωπίζονται σαν χρήματα και «κυνηγούν» αληθινά αγαθά, ανεβάζοντας τις τιμές.
Αυτή η διαδικασία αυξάνει την προσφορά του χρήματος έμμεσα, μέσω των ελλειμμάτων.
Η κυβέρνηση και οι στενοί της φίλοι παίρνουν πραγματικά αγαθά αμέσως, αυξάνοντας τη ζήτηση στους αντίστοιχους κλάδους των αγαθών αυτών. Η προσφορά χρήματος αυξάνεται από τη Κεντρική Τράπεζα, μέσω των Λειτουργιών Ανοιχτής Αγοράς και όσοι βρίσκονται στις αγορές δανείων (όπως οι χρηματοδότες) παίρνουν πραγματικά αγαθά πριν ανέβουν οι τιμές
Ο πληθωρισμός είναι φόρος.
Και ο πληθωρισμός στη σύγχρονη εποχή προκαλείται από τις υπερβολικές δαπάνες της κυβέρνησης. Επειδή δεν θέλει δαπανά εντός των δυνατοτήτων της και θέλει να κρύβει τις καταχρήσεις της, πληθωρίζει το χρήμα για να χρηματοδοτηθεί.
Τα ελλείμματα προκαλούν πληθωρισμό, όπως είπε ο Elon Musk: Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό το θέμα, θα πρέπει να πάρετε ένα (δωρεάν) αντίγραφο του βιβλίου What Has Government Done to Our Money του Murray Rothbard.
Και αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την λειτουργία του χρήματος, προτείνω το βιβλίο του Bob Murphy Understanding Money Mechanics !
Δείτε επίσης: