Hans H. Hoppe: Γιατί το κράτος απαιτεί τον έλεγχο του χρήματος
Φανταστείτε ότι είστε επικεφαλής του κράτους και θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη θέση σας για να πλουτίσετε εις βάρος των πολιτών. Δεν είναι δύσκολο να δείτε ποια είναι η τελική λύση στο πρόβλημά σας.
Άρθρο του Hans Hermann Hoppe, που δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου του 2021. Χρόνος ανάγνωσης 7'.
Φανταστείτε ότι είστε επικεφαλής του κράτους, το οποίο ορίζεται ως ο θεσμός που διαθέτει το εδαφικό μονοπώλιο της τελικής λήψης αποφάσεων σε κάθε περίπτωση σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων που αφορούν το ίδιο το κράτος και τους φορείς του, και, συνεπώς, διαθέτετε το δικαίωμα της φορολόγησης, δηλ. να καθορίζετε μονομερώς το τίμημα που πρέπει να καταβάλλουν οι υπήκοοί σας για να επιτελέσετε το έργο της τελικής λήψης αποφάσεων.
Το να ενεργεί κανείς υπό αυτούς τους περιορισμούς - ή μάλλον, αυτή την έλλειψη περιορισμών - είναι ακριβώς αυτό που συνιστά την ουσία της πολιτικής και των πολιτικών ενεργειών, και θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή ότι η πολιτική, από τη φύση της, σημαίνει πάντοτε βλαπτικότητα. Όχι φυσικά από τη δική σας σκοπιά, αλλά από την άποψη εκείνων που υπόκεινται στην εξουσία σας ως τελικού κριτή. Και είναι αναμενόμενο ότι θα χρησιμοποιήσετε τη θέση σας για να πλουτίσετε εις βάρος των υπόλοιπων ανθρώπων.
Ειδικότερα, μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η συγκεκριμένη στάση και η πολιτική σας έναντι του χρήματος και των τραπεζών.
Ας υποθέσουμε ότι κυβερνάτε σε μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί πιο πέρα από το στάδιο μιας πρωτόγονης οικονομίας αντιπραγματισμού, και όπου χρησιμοποιείται ένα κοινό μέσο ανταλλαγής, δηλαδή χρήμα. Αρχικά, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί θα σας ενδιέφερε ιδιαίτερα το χρήμα και οι νομισματικές υποθέσεις. Ως κυβερνήτης του κράτους, μπορείτε καταρχήν να δημεύσετε ό,τι θέλετε και να εξασφαλίσετε για τον εαυτό σας ένα μη δεδουλευμένο εισόδημα. Αλλά αντί να κατασχέσετε διάφορα κεφαλαιουχικά ή καταναλωτικά αγαθά, θα προτιμήσετε φυσικά να κατασχέσετε το χρήμα. Γιατί το χρήμα, ως το πιο εύκολα ανταλλάξιμο και ευρέως αποδεκτό αγαθό από όλα, σας επιτρέπει τη μέγιστη ελευθερία να ξοδέψετε το εισόδημά σας όπως θέλετε, στη μεγαλύτερη ποικιλία αγαθών. Πρώτα απ' όλα, λοιπόν, οι φόροι που επιβάλλετε στην κοινωνία θα είναι χρηματικοί φόροι, είτε στην περιουσία είτε στο εισόδημα. Θα θελήσετε να μεγιστοποιήσετε τα έσοδά σας από την φορολόγηση των χρημάτων.
Σε αυτήν σας την προσπάθεια, ωστόσο, θα συναντήσετε γρήγορα κάποιες αρκετά δυσεπίλυτες δυσκολίες. Τελικά, οι προσπάθειές σας να αυξήσετε περαιτέρω το φορολογικό σας εισόδημα θα συναντήσουν αντίσταση από το γεγονός ότι οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές δεν θα οδηγήσουν σε υψηλότερα, αλλά σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Το εισόδημά σας - τα χρήματά σας - μειώνονται, επειδή οι παραγωγοί, επιβαρυμένοι με ολοένα και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, απλά παράγουν λιγότερα.
Σε αυτήν την συνθήκη, έχετε μόνο μιαν άλλη επιλογή για την περαιτέρω αύξηση, ή τουλάχιστον τη διατήρηση, του τρέχοντος επιπέδου δαπανών σας: το να δανειστείτε κεφάλαια. Και για αυτό πρέπει να απευθυνθείτε σε τράπεζες - εξ ου και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τις τράπεζες και τον τραπεζικό κλάδο. Εάν δανειστείτε χρήματα από τράπεζες, αυτές οι τράπεζες αυτομάτως θα ενδιαφέρονται για τη μελλοντική σας ευημερία. Θα θέλουν να παραμείνετε εν λειτουργία, δηλαδή, θα θέλουν το κράτος να συνεχίσει τις εκμεταλλευτικές του επιχειρήσεις. Και δεδομένου ότι οι τράπεζες τείνουν να είναι σημαντικοί παράγοντες στην κοινωνία, αυτή τους η υποστήριξη είναι σίγουρα επωφελής για εσάς. Από την άλλη πλευρά, το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως, εάν δανείζεστε χρήματα από τις τράπεζες, αυτές δεν απαιτούν από εσάς μόνο να εξοφλήσετε το δάνειό σας, αλλά και να πληρώστε τους τόκους.
Το ερώτημα, λοιπόν, που σας γεννιέται είναι το εξής: Πώς μπορώ να απαλλαγώ από αυτούς τους δύο περιορισμούς, δηλαδή από τη αντίσταση των φορολογουμένων με τη μορφή της πτώσης των φορολογικών εσόδων, και από την ανάγκη δανεισμού και πληρωμής τόκων στις τράπεζες;
Η λύση του προβλήματος
Δεν είναι πολύ δύσκολο να δείτε ποια είναι η τελική λύση στο πρόβλημά σας.
Μπορείτε να επιτύχετε την επιθυμητή ανεξαρτησία σας από τους φορολογούμενους και τις φορολογικές τους πληρωμές, αλλά και από τις τράπεζες, μόνο αν εδραιωθείτε πρώτα ως το εδαφικό μονοπώλιο της παραγωγής χρήματος. Στο έδαφός σας, μόνο εσείς επιτρέπεται να παράγετε χρήματα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Γιατί όσο τα χρήματα είναι ένα κανονικό αγαθό που πρέπει να παράγεται με κάποιο κόστος για εσάς, δεν σας απομένει τίποτα εκτός από τα έξοδα. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη μονοπωλιακή σας θέση για να μειώσετε το κόστος παραγωγής και την ποιότητα των χρημάτων όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν. Αντί για δαπανηρά, ποιοτικά χρήματα, όπως ο χρυσός ή ο άργυρος, πρέπει να φροντίσετε ότι κάποια ευτελή κομμάτια χαρτιού που μπορούν να παραχθούν με σχεδόν μηδενικό κόστος θα γίνουν χρήματα. (Κανονικά, κανείς δεν θα δεχόταν άχρηστα κομμάτια χαρτιού ως πληρωμή για οτιδήποτε. Τα κομμάτια χαρτιού είναι αποδεκτά ως πληρωμή μόνο στο βαθμό που είναι τίτλοι σε κάτι άλλο, δηλαδή, τίτλοι ιδιοκτησίας. Με άλλα λόγια, λοιπόν, πρέπει να αντικαταστήσετε τα κομμάτια χαρτιού που ήταν τίτλοι σε χρήματα, με κομμάτια χαρτιού που δεν είναι τίτλοι για τίποτα.)
Υπό συνθήκες οικονομικού ανταγωνισμού, δηλαδή εάν όλοι ήταν ελεύθεροι να παράγουν χρήματα, ένα χρήμα που μπορεί να παραχθεί με σχεδόν μηδενικό κόστος θα παραγόταν μέχρι μια ποσότητα όπου τα οριακά έσοδα να ισούνται με το οριακό κόστος, και επειδή το οριακό κόστος είναι μηδενικό τα οριακά έσοδα, δηλ. η αγοραστική δύναμη αυτών των χρημάτων, θα ήταν επίσης μηδενική. Εξ ου και η ανάγκη να μονοπωληθεί η παραγωγή του χαρτονομίσματος, ώστε να περιοριστεί η προσφορά του, προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερπληθωριστικές συνθήκες και η εξαφάνιση του χρήματος από την αγορά εντελώς (και η φυγή προς «πραγματικές αξίες») - και ακόμη περισσότερο όσο φθηνότερο είναι το χρημα.
Κατά κάποιον τρόπο, επιτύχατε αυτό που όλοι οι αλχημιστές και οι μαικήνες τους ήθελαν να επιτύχουν: έχετε παράγει κάτι πολύτιμο (χρήματα με αγοραστική δύναμη) από κάτι που πρακτικά δεν έχει αξία. Τι επίτευγμα! Δεν σας κοστίζει σχεδόν τίποτα και μπορείτε να γυρίσετε την αγορά και να αγοράσετε για λογαριασμό σας κάτι πολύτιμο, όπως ένα σπίτι ή μια Mercedes. Και μπορείτε να επιτύχετε αυτά τα θαύματα όχι μόνο για λογαριασμό σας, αλλά και για τους φίλους και τους γνωστούς σας, οι οποίοι ανακαλύπτετε ξαφνικά ότι είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι πριν (συμπεριλαμβανομένων πολλών οικονομολόγων, οι οποίοι εξηγούν γιατί το μονοπώλιο σας είναι πραγματικά καλό για όλους).
Οι επιπτώσεις
Ποιες είναι οι επιπτώσεις; Πρώτα απ' όλα, τα επιπρόσθετα χαρτονομίσματα δεν επηρεάζουν στο παραμικρό την ποσότητα ή την ποιότητα όλων των άλλων μη χρηματικών αγαθών. Υπάρχουν τόσα άλλα αγαθά γύρω σας, όσα ακριβώς και πριν. Αυτό διαψεύδει αμέσως την άποψη - που προφανώς την υποστήριζαν οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι συστημικοί οικονομολόγοι - ότι τα «περισσότερα» χρήματα μπορούν με κάποιο τρόπο να αυξήσουν τον «κοινωνικό πλούτο». Το να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο, όπως καθένας που προτείνει την λεγόμενη πολιτική του εύκολου χρήματος ως μια αποτελεσματική και «κοινωνικά υπεύθυνη» διέξοδο από τα οικονομικά προβλήματα, είναι σαν να πιστεύει κανείς στη μαγεία: ότι οι πέτρες -ή μάλλον το χαρτί- μπορούν να μετατραπούν σε ψωμί.
Αντίθετα, αυτό που θα επηρεάσουν τα επιπλέον χρήματα που εκτυπώσατε έχει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά, οι νομισματικές τιμές θα γίνουν υψηλότερες από ό,τι θα ήταν κανονικά, και η αγοραστική δύναμη ανά μονάδα χρήματος θα γίνει χαμηλότερη. Με μια λέξη, το αποτέλεσμα θα είναι ο πληθωρισμός . Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι ενώ το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό δεν αυξάνει (ή και μειώνει) το συνολικό ποσό του υπάρχοντος κοινωνικού πλούτου (τη συνολική ποσότητα όλων των αγαθών στην κοινωνία), εντούτοις αναδιανέμει τον υπάρχοντα πλούτο υπέρ σας και υπέρ των φίλων και γνωστών σας, δηλαδή εκείνων που λαμβάνουν πρώτοι τα χρήματά σας. Εσείς και οι φίλοι σας έχετε πλουτίσει συγκριτικά (κατέχετε ένα μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κοινωνικού πλούτου) εις βάρος των φτωχοποιημένων συμπολιτών σας (οι οποίοι ως εκ τούτου κατέχουν τώρα ένα μικρότερο).
Το πρόβλημα, για εσάς και τους φίλους σας, με αυτήν τη θεσμική ρύθμιση δεν είναι πως δεν λειτουργεί. Λειτουργεί τέλεια, πάντα προς όφελός σας (και των φίλων σας) και πάντα σε βάρος των άλλων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε τον υπερπληθωρισμό. Γιατί σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι θα απέφευγαν τη χρήση των χρημάτων, και θα κατέφευγαν σε πραγματικές αξίες, οπότε θα σας στερούσαν το μαγικό ραβδί σας. Το πρόβλημα με το μονοπώλιο του χαρτονομίσματός σας, αν υπάρχει, είναι μόνο ότι αυτό το γεγονός θα γίνει αντιληπτό αμέσως και από κάποιους άλλους, και θα εκληφθεί ως μια μαζική, εγκληματική κλοπή, όπως πράγματι είναι.
Ο «ιδιοφυής» ελιγμός του κράτους
Αλλά και αυτό το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί, εάν, εκτός από το μονοπώλιο της παραγωγής χρήματος, χρίσετε τον εαυτό σας και τραπεζίτη, και εισέλθετε στην τραπεζικό κλάδο με την ίδρυση μιας κεντρικής τράπεζας.
Μιας και μπορείτε να δημιουργήσετε χαρτονομίσματα από αέρα κοπανιστό, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε πίστωση με τον ίδιο τρόπο. Στην πραγματικότητα, επειδή μπορείτε να δημιουργήσετε πίστωση από το τίποτα (χωρίς καμία αποταμίευση από την πλευρά σας), μπορείτε να προσφέρετε δάνεια με φθηνότερα επιτόκια από οποιονδήποτε άλλον, ακόμη και με επιτόκιο τόσο χαμηλό όσο το μηδέν (ή ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο). Με αυτήν σας την ιδιότητα, όχι μόνο εξαλείφεται η προηγούμενη εξάρτησή σας από τις τράπεζες και τον τραπεζικό κλάδο, αλλά μπορείτε επιπλέον να κάνετε τις τράπεζες εξαρτημένες από εσάς, και μπορείτε να δημιουργήσετε μια μόνιμη συμμαχία και συνενοχή μεταξύ των τραπεζών και του κράτους. Δεν χρειάζεται καν να εμπλακείτε στο εγχείρημα της επένδυσης της πίστωσης μόνος σας. Αυτό το εγχείρημα και τον κίνδυνο που εμπεριέχεται, μπορείτε να τα αφήσετε με ασφάλεια στις εμπορικές τράπεζες. Εκείνο που εσείς, δηλαδή η κεντρική σας τράπεζα, πρέπει να κάνετε είναι μόνο το εξής: Να δημιουργείτε πίστωση από αέρα κοπανιστό, και στη συνέχεια να δανείζετε αυτά τα χρήματα, με επιτόκια κάτω από την τιμή της αγοράς, στις εμπορικές τράπεζες. Αντί να πληρώνετε τόκους στις τράπεζες, οι τράπεζες πληρώνουν τώρα τόκους σε εσάς. Και οι τράπεζες με τη σειρά τους δανείζουν την πρόσφατα δημιουργημένη εύκολη πίστωσή σας στους επιχειρηματίες φίλους τους με κάπως υψηλότερα επιτόκια, αλλά και πάλι κάτω από την τιμή της αγοράς (ώστε να κερδίζουν από τη διαφορά επιτοκίου). Επιπλέον, για να κάνετε τις τράπεζες ιδιαίτερα πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί σας, μπορείτε να τους επιτρέψετε να δημιουργούν ένα ορισμένο ποσό δικής τους νέας πίστωσης (χρήματα από λογαριασμούς καταθέσεων) επιπλέον και επιπροσθέτως της πίστωσης που έχετε δημιουργήσει (τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεματικών).
Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της νομισματικής πολιτικής; Σε μεγάλο βαθμό είναι οι ίδιες με τις πολιτικές του εύκολου χρήματος: Πρώτον, μια εύκολη πιστωτική πολιτική είναι επίσης πληθωριστική. Περισσότερα χρήματα τίθενται σε κυκλοφορία κι έτσι οι τιμές θα καθίστανται υψηλότερες και η αγοραστική δύναμη του χρήματος χαμηλότερη από ό,τι θα συνέβαινε σε διαφορετική περίπτωση. Δεύτερον, ούτε η πιστωτική επέκταση επηρεάζει την ποσότητα ή την ποιότητα όλων των υφιστάμενων αγαθών. Ούτε αυξάνει ούτε μειώνει το πόσα είναι. Περισσότερα χρήματα σημαίνει απλά αυτό: περισσότερο χαρτί. Δεν αυξάνει και δεν μπορεί να αυξήσει τον κοινωνικό πλούτο ούτε κατ' ελάχιστον. Τρίτον, η εύκολη πίστωση δημιουργεί επίσης μια συστηματική ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ σας, της κεντρικής τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών στο καρτέλ σας. Λαμβάνετε ένα επιτόκιο για τα χρήματα που έχετε δημιουργήσει με σχεδόν μηδενικό κόστος από το τίποτα (αντί για χρήματα που αποταμιεύτηκαν με κόπο από ένα υπάρχον εισόδημα), και το ίδιο κάνουν και οι τράπεζες, οι οποίες κερδίζουν επιπλέον τόκους για τον ανέξοδο δανεισμό των χρημάτων σας. Τόσο εσείς όσο και οι φίλοι σας οι τραπεζίτες, αποκτάτε έτσι ένα «μη δεδουλευμένο εισόδημα». Εσείς και οι τράπεζες πλουτίζετε σε βάρος όλων των πραγματικών αποταμιευτών (που λαμβάνουν μια χαμηλότερη απόδοση τόκων από ό,τι θα συνέβαινε κανονικά, δηλαδή, χωρίς την ένεση της φθηνής πίστωσης από σας και τις τράπεζές σας στην πιστωτική αγορά).
Το κράτος ως δημιουργός χρημάτων vs το κράτος ως πιστωτής
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει επίσης μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της εύκολης, «τύπωσε-και-ξόδεψε» νομισματικής πολιτικής, και της εύκολης, «τύπωσε-και-δάνεισε» πιστωτικής πολιτικής.
Πρώτα απ' όλα, μια εύκολη πιστωτική πολιτική μεταβάλλει τη δομή της παραγωγής - τι παράγεται και από ποιον - κατά έναν εξαιρετικά σημαντικό τρόπο.
Εσείς, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, μπορείτε να δημιουργήσετε πίστωση από το τίποτα. Δεν χρειάζεται πρώτα να εξοικονομήσετε χρήματα από το εισόδημά σας, δηλαδή να περικόψετε τα δικά σας έξοδα και, συνεπώς, να αποφύγετε την αγορά ορισμένων μη χρηματικών αγαθών (όπως πρέπει να κάνει κάθε φυσιολογικό άτομο, εάν θέλει να χορηγήσει πίστωση σε κάποιον). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενεργοποιήσετε το μηχάνημα εκτύπωσης χαρτονομισμάτων, και έτσι μπορείτε να προσφέρετε ένα χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνο που απαιτούν οι αποταμιευτές από τους δανειολήπτες στην ελεύθερη αγορά. Η χορήγηση πίστωσης δεν περιλαμβάνει καμία θυσία από την πλευρά σας (γι 'αυτό αυτό και ο θεσμός αυτός είναι τόσο επιθυμητός). Εάν τα πράγματα πάνε καλά, θα σας πληρώσουν μια συμφέρουσα απόδοση για την επένδυσή σας σε χαρτί, ενώ αν δεν πάνε καλά - δεν υπάρχει πρόβλημα, ως μονοπωλιακός παραγωγός χρημάτων, μπορείτε πάντα να αναπληρώσετε τις ζημίες πιο εύκολα από οποιονδήποτε άλλο: καλύπτοντας τις απώλειές σας με ακόμα περισσότερο τυπωμένο χαρτί.
Επομένως, χωρίς κόστος και χωρίς πραγματικό, προσωπικό ρίσκο ζημιών, μπορείτε να χορηγείτε πιστώσεις ουσιαστικά αδιακρίτως, στους πάντες και για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς να ανησυχείτε για την πιστοληπτική ικανότητα του οφειλέτη ή για την ορθότητα του επιχειρηματικού του σχεδίου. Λόγω της «εύκολης» πίστωσής σας, ορισμένα άτομα (ιδίως οι επενδυτές τραπεζίτες) που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα θεωρούνταν επαρκώς αξιόπιστοι, και ορισμένα πρότζεκτ (ιδίως των τραπεζών και των κύριων πελατών τους) που δεν θα θεωρούνταν κερδοφόρα αλλά σπάταλα ή πολύ επίφοβα, τελικά καταφέρνουν να πάρουν πίστωση και να χρηματοδοτηθούν.
Ουσιαστικά, το ίδιο ισχύει και για τις εμπορικές τράπεζες στο τραπεζικό σας καρτέλ. Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με εσάς, ως οι πρώτοι αποδέκτες της πίστωσης χαμηλού επιτοκίου σε χαρτονομίσματα, οι τράπεζες μπορούν επίσης να προσφέρουν δάνεια σε υποψήφιους δανειστές με επιτόκια κάτω από τα επιτόκια της αγοράς -και αν τα πράγματα πάνε καλά για αυτούς, όλα μια χαρά. Εάν δεν πάνε, μπορούν να βασιστούν σε εσάς, ως τον μονοπωλιακό παραγωγό χρημάτων, για να τους διασώσετε με τον ίδιο τρόπο που διασφαλίζετε τον εαυτό σας από οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα: τυπώνοντας περισσότερα χαρτονομίσματα. Συνεπώς, και οι τράπεζες θα είναι λιγότερο διακριτικές στην επιλογή των πελατών τους και των επιχειρηματικών τους σχεδίων, και πιο επιρρεπείς στη χρηματοδότηση ακατάλληλων ατόμων και ακατάλληλων επιχειρηματιών σχεδίων.
Και υπάρχει μια δεύτερη σημαντική διαφορά μεταξύ μιας πολιτικής «τύπωσε-και-ξόδεψε» και μιας πολιτικής «τύπωσε-και δάνεισε», και αυτή η διαφορά εξηγεί γιατί η ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου προς όφελος σας και των τραπεζιτών φίλων σας που τίθεται σε κίνηση με την εύκολη πίστωση, παίρνει τη συγκεκριμένη μορφή ενός πρόσκαιρου κύκλου άνθησης-και-κατάρρευσης, δηλαδή, μιας αρχικής φάσης φαινομενικά γενικής ευημερίας (της προσδοκόμενης αύξησης των μελλοντικών εισοδημάτων και του πλούτου) που ακολουθείται από μια φάση εκτεταμένης φτωχοποίησης (όταν η ευημερία της περιόδου άνθησης αποκαλύπτεται πως ήταν μια μαζική ψευδαίσθηση).
Αυτό το χαρακτηριστικό της οικονομικής άνθησης είναι η λογική -και φυσικά η αναγκαία- συνέπεια της πίστωσης που δημιουργήθηκε από το τίποτα, της πίστωσης που δεν υποστηρίζεται από αποταμιεύσεις, της κρατικής πίστωσης (ή όπως αλλιώς μπορείτε να την ονομάσετε) και του γεγονότος ότι κάθε επένδυση απαιτεί χρόνο και μόνο αργότερα, κάποια στιγμή στο μέλλον, φαίνεται αν είναι επιτυχής ή όχι.
Η αιτία των επιχειρηματικών κύκλων άνθησης και κατάρρευσης
Η αιτία της εμφάνισης αυτού του «επιχειρηματικού κύκλου» είναι στοιχειώδης αλλά και θεμελιώδης. Ο Ροβινσόνας Κρούσος μπορεί να δανείσει ψάρια (που δεν έχει καταναλώσει) στον Παρασκευά. Ο Παρασκευάς μπορεί να μετατρέψει αυτό το δάνειο σε δίχτυ ψαρέματος (μπορεί να τρέφεται με τα ψάρια ενόσω κατασκευάζει το δίχτυ), και με τη βοήθεια του διχτυού, ο Παρασκευάς, κατ 'αρχήν, να είναι σε θέση να εξοφλήσει το δάνειό του στον Ροβινσόνα συν τους τόκους, και επιπλέον να αποκομίσει το κέρδος από τα επιπλέον ψάρια που θα πιάνει για λογαριασμό του. Αλλά αυτό είναι φυσικά αδύνατο εάν το δάνειο του Ροβινσόνα είναι απλά ένα χαρτονόμισμα, που αντιστοιχεί θεωρητικά σε ψάρια, αλλά δεν υποστηρίζεται από πραγματικές «αποταμιεύσεις ψαριών», δηλαδή, εάν ο Ροβινσόνας δεν έχει ψάρια επειδή τα έχει καταναλώσει όλα.
Τότε, και αναγκαστικά αυτό συμβαίνει, ο Παρασκευάς είναι καταδικασμένος να αποτύχει στην επενδυτική του προσπάθεια. Σε μια απλή ανταλλακτική οικονομία, φυσικά, αυτό γίνεται αμέσως εμφανές. Ο Παρασκευάς δεν θα αποδεχτεί την χάρτινη πίστωση του Ροβινσόνα (αλλά μόνο την πραγματική πίστωση που υποστηρίζεται από κάποιο αγαθό), και εξαιτίας αυτού, ο κύκλος της πλασματικής άνθησης δεν θα ξεκινήσει. Αλλά σε μια περίπλοκη νομισματική οικονομία, το γεγονός ότι η πίστωση δημιουργήθηκε από αέρα κοπανιστό δεν γίνεται αισθητό: κάθε χαρτονόμισμα μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο, και εξαιτίας αυτού τα χαρτονομίσματα γίνονται αποδεκτά από τους δανειολήπτες.
Αυτό δεν αλλάζει τη θεμελιώδη πραγματικότητα ότι τίποτα δεν μπορεί να παραχθεί από το τίποτα και ότι τα επενδυτικά σχέδια που αναλαμβάνονται χωρίς καμία πραγματική χρηματοδότηση (από αποταμιεύσεις) είναι αναπόφευκτο να αποτύχουν, αλλά εξηγεί το γιατί μπορεί να ξεκινήσει μια «άνθηση» - ένα αυξημένο επίπεδο επενδύσεων που συνοδεύεται από την προσδοκία υψηλότερου μελλοντικού εισοδήματος και πλούτου (ο Παρασκευάς αποδέχεται το χαρτονόμισμα αντί να το αρνηθεί αμέσως). Και εξηγεί το γιατί χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι η πραγματικότητα να αποκατασταθεί και να αποκαλύψει ότι τέτοιες προσδοκίες είναι απατηλές.
Τι είναι όμως μια τόση δα κρίση για σας; Ακόμα κι αν ο δρόμος σας προς τον πλουτισμό περνάει από επανειλημμένες κρίσεις, που οφείλονται στο καθεστώς των χάρτινων νομισμάτων σας και στις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας, από την πλευρά σας -από την άποψη του αρχηγού του κράτους και του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας- αυτή η «τύπωσε-και-δάνεισε» μορφή ανακατανομής του πλούτου προς όφελος δικό σας και των τραπεζιτών φίλων σας, αν και είναι λιγότερο άμεση από αυτήν που επιτυγχάνεται με μια απλή πολιτική «τύπωσε-και-δαπάνησε», εξακολουθεί να είναι πολύ προτιμότερη, επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να αναγνωριστεί ως αυτό που είναι. Αντί να σας αντιμετωπίζουν ως έναν απλό απατεώνα και παράσιτο, ακολουθώντας μια πολιτική εύκολης πίστωσης, μπορείτε ακόμη και να προσποιήστε ότι ασχολείστε με το ανιδιοτελές καθήκον της «επένδυσης στο μέλλον» (κι όχι ότι ξοδεύετε σε πρόσκαιρες επιπολαιότητες) και ότι «θεραπεύετε» τις οικονομικές κρίσεις (κι όχι ότι τις προκαλείτε).
Σε τι κόσμο ζούμε!
Δείτε επίσης:
Ο Hans-Hermann Hoppe είναι οικονομολόγος της Αυστριακής Σχολής και φιλελεύθερος/αναρχοκαπιταλιστής φιλόσοφος. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της The Property and Freedom Society .