Νισάφι πια: 10 συμπεράσματα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από το βιβλίο «Enough Already»
Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον θέλει να μάθει την αλήθεια για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή τα τελευταία 35 χρόνια
Ετικέτες: Κράτος
Άρθρο του Rhesa Browning, δημοσιευμένο στις 19/10/2024.
Το βιβλίο Enough Already (Νισάφι πια) του Scott Horton είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον θέλει να μάθει την αλήθεια για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή τα τελευταία 35 χρόνια. Ο Horton ξεκινά τον απολογισμό του με την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια περιγράφει λεπτομερώς όλους τους πολέμους κατά της τρομοκρατίας μέχρι σήμερα. Ανάμεσα σε όλα τα γεγονότα και τα στοιχεία, ο Horton διδάσκει δέκα σημαντικά μαθήματα. Κάθε κεφάλαιο εστιάζει σε μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά αυτά τα μαθήματα είναι συνυφασμένα με καθεμία.
Μάθημα 1: Οι ΗΠΑ δεν είναι πιστές στους συμμάχους τους
«Αν θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο επόμενος εχθρός της Αμερικής, κοιτάξτε ποιους χρηματοδοτούμε αυτή τη στιγμή.» — Ντέιβ Σμιθ
Κάποτε πίστευα ότι αυτή η δήλωση ήταν μια υπεραπλούστευση, αλλά είναι θανατηφόρα ακριβής. Η κυβέρνησή μας κάνει συνήθως συμμάχους απλά για να αλλάξει στάση και να τους επιτεθεί χρόνια αργότερα. Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα είναι αυτό που έμελλε να γίνει γνωστό ως Αλ Κάιντα. Στη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ όπλισαν Αφγανούς αντάρτες για να αντιταχθούν στη Ρωσία στο Αφγανιστάν. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Αλ Κάιντα έγινε ο πρωταρχικός εχθρός των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, περίπου δέκα χρόνια αργότερα, άρχισαν να τους εξοπλίζουν ξανά για να πολεμήσουν στο Ιράκ και στη Συρία.
Στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον. Στη συνέχεια, πολλοί πρόεδροι πολέμησαν έναν πόλεμο 20 ετών εναντίον τους, απλά για να δώσουν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν πίσω στους Ταλιμπάν το 2021.
Οι ΗΠΑ ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο με το Ιράκ. Οι ΗΠΑ τους εξόπλισαν εναντίον του Ιράν τη δεκαετία του 1980. Υποστήριξαν τον Χουσεΐν μέχρι τον Πρώτο Πόλεμο του Ιράκ το 1990. Στη συνέχεια βομβάρδισαν και επέβαλλαν κυρώσεις στη χώρα, μέχρι που τον συνέλαβαν το 2003 και τον εκτέλεσαν.
Μάθημα 2: Οι ΗΠΑ παρατείνουν τους πολέμους
Χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, και οι δύο πλευρές σε μια σύγκρουση θα είχαν παρόμοια ισχύ και θα είχαν λιγότερους πόρους για να συνεχίσουν. Στον πόλεμο της Υεμένης, οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στη Σαουδική Αραβία, η οποία στη συνέχεια τα στέλνει στους συμμάχους της στην Υεμένη, για να πολεμήσουν τους Χούτι, παρ’ όλο που οι Χούτι «κέρδισαν» πριν από χρόνια. Βγάλτε τις ΗΠΑ από την εξίσωση και οι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν τον πόλεμο.
Το ίδιο συνέβη και στη Σομαλία, όταν οι ΗΠΑ ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας εισέβαλαν στη χώρα. Η συνεχής υποστήριξη των ΗΠΑ παρότρυνε τις ομάδες της Αιθιοπίας να συνεχίσουν τον πόλεμο αφ’ ότου είχε ξεκινήσει. Έξω από τη Μέση Ανατολή, αυτό το μάθημα έγινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ διέκοψαν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν μέσω του αντιπροσώπου τους Μπόρις Τζόνσον.
Μάθημα 3: Οι ΗΠΑ δικαιολογούν την έναρξη πολέμων με ανοησίες
Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Β' πόλεμος στο Ιράκ. Μια από τις κύριες διανοητικές δικαιολογίες για την επίθεση στο Ιράκ το 2003 ήταν μια λευκή βίβλος με τίτλο «A Clean Break», γραμμένη από τον David Wurmser. Σε αυτό ονειρεύεται ότι αν ο αμερικανικός στρατός ανατρέψει το Μπααθιστικό Κόμμα του Ιράκ, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση και να σχηματίσει στενούς συμμάχους στην περιοχή. Στη συνέχεια φαντάστηκε ότι η Συρία και ο Λίβανος θα προτιμούσαν να ακολουθήσουν ένα καθεστώς - μαριονέτα των ΗΠΑ στο Ιράκ έναντι του Ιράν, και ότι η νέα σιϊτική ιρακινή κυβέρνηση θα ενωνόταν πιο στενά με τις ΗΠΑ παρά με το Ιράν. Ωστόσο, δεν επρόκειτο ποτέ να προτιμήσουν μια κοσμική δυτική κυβέρνηση από τους ομόθρησκούς τους μουσουλμάνους. Σε αντίθεση με τη μυθολογία του Wurmser, το Ιράκ συμμάχησε αμέσως με το Ιράν και τον υπόλοιπο σιϊτικό κόσμο αντί με τις ΗΠΑ.
Όλοι γνωρίζουμε επίσης για τις ψευδείς κατηγορίες που έκανε η κυβέρνηση Μπους για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον Β' πόλεμο στο Ιράκ. Κατασκεύασαν ιστορίες για το Ιράκ, ότι διέθετε χημικά και βιολογικά όπλα, και για τον Χουσεΐν, ότι συνεργαζόταν με την Αλ Κάιντα.
Μάθημα 4: Οι ΗΠΑ προκαλούν τα προβλήματα που ισχυρίζονται ότι αποτρέπουν
Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η Λιβύη το 2011. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δικαιολόγησε την παρέμβασή της λέγοντας ότι, χωρίς αυτήν, ο Μουαμάρ Καντάφι θα σφαγιάσει τους πολίτες του ως απάντηση στους ευθυγραμμισμένους με την Αλ Κάιντα αντάρτες που αντιτίθενται στην κυριαρχία του. Ωστόσο, η εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση προκάλεσε τις σφαγές αμάχων αντί να τις αποτρέψει. Οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ αντάρτες τρομοκρατούσαν τους αμάχους οπουδήποτε κέρδιζαν τον έλεγχο και καθιέρωσαν ένα νέο σύστημα δουλοκτησίας.
Μάθημα 5: Οι Πόλεμοι κατά της Τρομοκρατίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν υπερασπίζονται την Αμερική
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να συλλάβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αντί να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν για να εκδικηθούν τις ζωές των νεκρών Αμερικανών, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν για να κατακτήσουν τη χώρα και να εγκαταστήσουν μια κυβέρνηση δυτικού τύπου. Απέδειξαν έτσι ότι ο σκοπός ήταν η οικοδόμηση μιας αυτοκρατορίας, όχι η υπεράσπιση της Αμερικής.
Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πολλούς από τους επόμενους πολέμους προς όφελος του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Οι ΗΠΑ πολέμησαν τον 3ο Πόλεμο του Ιράκ και τον πόλεμο της Συρίας, για να μειώσουν την επιρροή του Ιράν στην περιοχή για το σκοπό αυτό. Ένας άλλος λόγος που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον Πόλεμο στο Ιράκ ήταν το άνοιγμα γης για έναν νέο αγωγό από το Ιράκ στο Ισραήλ.
Στον πόλεμο της Υεμένης, οι Χούτι ήταν εχθροί της Σαουδικής Αραβίας, όχι των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να στέλνουν όπλα ακάθεκτοι.
Μάθημα 6: Οι ΗΠΑ ψεύδονται για κάθε πτυχή αυτών των πολέμων
Λένε ψέματα για το γιατί πρέπει να εμπλακούμε, λένε ψέματα στις ενημερώσεις του Τύπου, λένε ψέματα για τις ομάδες που υποστηρίζουν. Σε μια από τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις του Scott Horton, ο ίδιος δηλώνει, «μας παρέσυραν με ψέματα στον πόλεμο, όλοι τους». Ισχύει για κάθε πτυχή αυτών των πολέμων.
Το 2012, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδειξε ότι ήταν πρόθυμη να πει ψέματα με τους πιο παρανοϊκούς τρόπους. Έριξε το φταίξιμο για την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη σε ένα αντι-ισλαμικό βίντεο που έφτιαξε ένας Αιγύπτιος Αμερικανός από το Λος Άντζελες. Τον έριξαν στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο με βάση ψευδείς κατηγορίες για «παραβιάσεις της αναστολής». Στην πραγματικότητα, οι τρομοκράτες επιτέθηκαν για να πάρουν εκδίκηση για μυστικές επιδρομές εναντίον τους, που συντονίστηκαν από τον σύμβουλο του Ομπάμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν. Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι βρέθηκαν στη Βεγγάζη για να μεταφέρουν όπλα από τη Λιβύη στη Συρία, μεταξύ ριζοσπαστών ισλαμιστών. Αυτό οδήγησε σε ένα άλλο ψέμα, που αποκαλούσε το ISIS «μετριοπαθείς» αντάρτες.
Μάθημα 7: Οι Πόλεμοι κατά της Τρομοκρατίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δημιουργούν περισσότερους τρομοκράτες
Οι αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει περισσότερους τρομοκράτες. Τον Σεπτέμβριο του 2001, η Αλ Κάιντα αποτελείτο από 400 άτομα που κρύβονταν στο ανατολικό Αφγανιστάν. Ο Scott Horton δεν δίνει τον ακριβή αριθμό τους σήμερα (αν και ορισμένοι τον έχουν εκτιμήσει σε πάνω από 20.000, το λιγότερο), αλλά απαριθμεί οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Σχεδόν κάθε χώρα που αναφέρεται στο Enough Already φιλοξενεί τώρα δυνάμεις της Αλ Κάιντα ή του Μπιν Λάντεν. Κατά ειρωνικό τρόπο, η παρουσία της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν βρίσκεται σε χαμηλό επιπεδο, τώρα που οι Ταλιμπάν έχουν και πάλι τον έλεγχο.
Μάθημα 8: Οι ΗΠΑ σκοτώνουν κυρίως αμάχους
Tο βιβλίο, σε ολόκληρη την έκτασή του, παρουσιάζει αριθμούς θανάτων και θυμάτων από αυτούς τους πολέμους. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, οι ΗΠΑ σκοτώνουν περίπου 100 φορές περισσότερους αμάχους από ό,τι μαχητές. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, οι βομβαρδισμοί και οι κυρώσεις των ΗΠΑ σκότωσαν περίπου 500.000 Ιρακινούς αμάχους. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν συχνά στόχευαν αμάχους βάσει ελαττωματικών πληροφοριών. Ακόμη και όταν χτυπούν τρομοκράτες, σκοτώνονται άμαχοι επειδή τα χτυπήματα πλήττουν δημόσιους χώρους ή συγκεντρώσεις της κοινότητας. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Υεμένης έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πολέμου και του αποκλεισμού, που είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική λιμοκτονία εκεί. Οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ σκότωσαν χιλιάδες αμάχους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης το 2011. Το ίδιο ακριβώς συνέβη στη Συρία καθώς το ISIS ήταν διαβόητο για τη σφαγή αμάχων στις περιοχές που κατέκτησε.
Μάθημα 9: Οι ΗΠΑ έχουν χάσει κάθε πόλεμο που ξεκίνησαν στη Μέση Ανατολή
Δεν έχουν «κερδίσει» ούτε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έληξε με τις ΗΠΑ να δίνουν τη χώρα πίσω στους Ταλιμπάν. Στην Υεμένη, οι Χούτι κέρδισαν και συνεχίζουν να ελέγχουν τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα. Στο Μάλι, τη Σομαλία και τη Λιβύη, ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα βρίσκονται στην εξουσία. Το πιο κοντινό πράγμα σε μια νίκη των ΗΠΑ είναι η Λιβύη, αφού εξόπλισαν την Αλ Κάιντα για να εξοντώσουν τον Καντάφι. Στη Συρία, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία. Παρ’ όλο που οι ΗΠΑ κατάφεραν να καθαιρέσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, η σημερινή κυβέρνηση είναι ισχυρός σύμμαχος με το Ιράν, κι όχι με τις ΗΠΑ. Με έναν τέτοιο κατάλογο αποτυχιών, ο μόνος λογικός δρόμος είναι η επιδίωξη ειρηνικών σχέσεων.
Μάθημα 10: Οι Πόλεμοι των ΗΠΑ κατά της Τρομοκρατίας βλάπτουν τους Αμερικανούς
Οι πόλεμοι έβλαψαν τους κανονικούς Αμερικανούς πολίτες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με πιο άμεσο τρόπο, χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και ακόμα περισσότεροι είναι τραυματίες. Χιλιάδες άλλοι αυτοκτονούν και ζουν σε απόγνωση εξαιτίας του συνδρόμου PTSD.
Ο παράγοντας που επηρεάζει τους περισσότερους Αμερικανούς είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πληρώνει για στρατιωτικές παρεμβάσεις μέσω του πληθωρισμού, του δημόσιου χρέους και της φορολογίας. Με απλά λόγια, μας κλέβουν. Ως αποτέλεσμα, έχει γίνει πιο δύσκολο για τους Αμερικανούς να αγοράσουν ένα σπίτι ή να δημιουργήσουν μια οικογένεια. Αυτή η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών επηρεάζει επίσης τα ποσοστά εγκληματικότητας και την έλλειψη στέγης.
Τέλος, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτούς τους πολέμους στο εξωτερικό, χρησιμοποιούνται τώρα σε Αμερικανούς πολίτες. Οι πιο σοβαρές απειλές για την ελευθερία μας προέρχονται από τον Νόμο PATRIOT, τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας και το NDAA, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να φυλακίζει πολίτες χωρίς την προβλεπόμενη νομική διαδικασία. Θα έλεγα «νισάφι». Είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και κάθε άλλος πόλεμος που υποστηρίζουμε στον κόσμο.
Δείτε επίσης: