Η ενέργεια είναι πολύ σημαντικό αγαθό για να επαφίεται στα κράτη και την Ε.Ε.
Άρθρο του Connor O' Ceeffe, που δημοσιεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 από το Mises Institute
Τα απαιτούμενα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν, όπως υπάρχουν και τα μέσα για την μεταφορά τους. Ωστόσο οι πολιτικοί είναι πολύ απασχολημένοι με το να παίζουν τα παιχνίδια εξουσίας τους, και οι Ευρωπαίοι πολίτες επωμίζονται το κόστος
Η ενέργεια είναι ένας κλάδος υπό καθεστώς έντονης κρατικής ρύθμισης σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει, αναλογικά, ελάχιστος διάλογος σχετικά με την ανάγκη για κυβερνητικό έλεγχο όσον αφορά τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Τα επιχειρήματα που αποδέχονται οι περισσότεροι υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού στην ενέργεια, είτε στο όνομα της πρόσβασης του πληθυσμού στην ενέργεια και της εθνικής ασφάλειας, είτε του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μοιράζονται όλα την ίδια γενική υπόθεση: ότι η ενέργεια είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στις ιδιοτροπίες της ελεύθερης αγοράς .
Φέτος, όμως, ο κόσμος περιέπεσε σε μια ενεργειακή κρίση, όχι εξαιτίας της ελεύθερης αγοράς ή οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής, αλλά εξαιτίας της πολιτικής. Αυτό που κατέδειξε το 2022 είναι ότι η κοινή πεποίθηση είναι αντεστραμμένη: Στην πραγματικότητα, η ενέργεια είναι πολύ σημαντική για να αφήνεται στα χέρια του κράτους.
Δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που θα παραδεχτούν ακόμη και πολλοί επικριτές της ελεύθερης αγοράς. Από τότε που άρχισε να υπάρχει ο ενεργειακός τομέας, τον ρυθμίζει το κράτος. Στις αρχές, οι λόγοι που παρουσιάστηκαν υπέρ του παρεμβατισμού συνήθως περιστρέφονταν γύρω από το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ενέργεια για την οικονομία του έθνους. Στη συνέχεια, το 1917, ο Πρόεδρος Woodrow Wilson δημιούργησε την Υπηρεσία Καυσίμων των ΗΠΑ, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο της παροχής ενέργειας, για να ενισχύσει τις στρατιωτικές ενέργειες της κυβέρνησης. Μετά τον πόλεμο συνεχίστηκε η κρατική ανάμιξη στο όνομα της γεωπολιτικής στρατηγικής. Πιο πρόσφατα, υπήρξε μια ώθηση για μια επιβεβλημένη από το κράτος μετάβαση, μακριά από τα ορυκτά καύσιμα σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή.
Σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποβάλλει τις εταιρείες ενέργειας σε αυστηρούς κανονισμούς, χορηγεί δισεκατομμύρια επιδοτήσεων σε παραγωγούς ενέργειας, ελέγχει τα δικαιώματα των γεωτρήσεων των πλούσιων σε πετρέλαιο δημόσιων εκτάσεων, και ακόμη συσσωρεύει εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για στρατηγικούς σκοπούς. Πολλές ξένες χώρες, όπως η Ρωσία, η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, η Ολλανδία και η Κίνα, έχουν είτε ενέργεια πλήρως ελεγχόμενη από το κράτος , είτε ενεργειακούς κλάδους που κυριαρχούνται από κρατικές εταιρείες. Στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, η ενέργεια ελέγχεται από το κράτος και τα αποτελέσματα έχουν αποδειχθεί καταστροφικά.
Φέτος, η Δύση κυριεύτηκε από μια ενεργειακή κρίση που της μέλλει μόνο να επιδεινωθεί. Τα διαθέσιμα αποθέματα καυσίμων κατέρρευσαν όταν οι δυτικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να επιβάλουν κυρώσεις στο ρωσικό καθεστώς, λόγω της εισβολής σε εδάφη που διεκδικεί το ουκρανικό καθεστώς. Οι ΗΠΑ και πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους διέκοψαν την πρόσβαση των πολιτών τους στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν υψηλές τιμές στην αντλία, ωστόσο οι Ευρωπαίοι τα πήγαν πολύ χειρότερα.
Για δεκαετίες, οι λαοί της Ευρώπης απολάμβαναν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Δυτικής Σιβηρίας, του Κόλπου του Ob και του ανατολικού Αρκτικού Κύκλου. Επειδή όμως αυτά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ελέγχονται από τη ρωσική κυβέρνηση, η πρόσβαση έχει διακοπεί. Τώρα δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για τους Ευρωπαίους, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Κατά τη διάρκεια μιας απότομης περιόδου ψύχους στις αρχές Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες μάλωναν για την πρόσβαση σε μια ανεπαρκή προσφορά καυσόξυλων καθώς αγωνίζονταν να θερμάνουν τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι στην Πολωνία έκαιγαν ακόμη και σκουπίδια για να ζεσταθούν. Στην Ελβετία, η θέρμανση του σπιτιού σας πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου μπορεί να σας οδηγήσει ακόμη και στη φυλακή για έως και τρία χρόνια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποθηκευμένο φυσικό αέριο, αλλά στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης, μετά βίας θα είναι αρκετό για να διαρκέσει έναν τυπικό χειμώνα.
Τα κατάλληλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν, όπως υπάρχουν και τα μέσα για την διοχέτευσή τους. Και τα κίνητρα της αγοράς είναι παρόντα, ώστε να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι την ενέργεια που χρειάζονται. Ωστόσο οι πολιτικοί είναι πολύ απασχολημένοι παίζοντας τα παγκόσμια παιχνίδια εξουσίας τους, και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα επωμιστούν το κόστος.
Χάρη στη μέθοδο άντλησης αερίου fracking, οι Αμερικανοί δεν πλήττονται τόσο από τις περικοπές στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Όμως οι επιπτώσεις εξακολουθούν να γίνονται αισθητές. Η Ουάσιγκτον επίσης διστάζει να χορηγήσει νέες άδειες γεώτρησης και να επιτρέψει την κατασκευή διακρατικών ενεργειακών υποδομών, όπως είναι οι αγωγοί. Συνδυάστε αυτά με τον όγκο του πετρελαίου που προορίζεται για το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου και είναι σαφές ότι η κυβέρνηση περιορίζει τον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό εις βάρος του αμερικανικού λαού.
Αυτό δεν μπορεί παρά μόνο να χειροτερέψει, καθώς οι πολιτικοί προσπαθούν να εκβιάσουν μια ενεργειακή μετάβαση σε πιο ακριβές και λιγότερο αξιόπιστες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Δυστυχώς, εξαιτίας της κληρονομιάς της βαριάς κρατικής παρεμβατικότητας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τα μέσα να εφαρμόσει αυτές τις καταστροφικές αλλαγές χωρίς να πρέπει να αποκτήσει κάποια τεράστια νέα ρυθμιστική αρχή. Και οι ένθερμες υποσχέσεις να εμποδίσει τη μελλοντική χρήση των ορυκτών καυσίμων έχουν πιθανότατα αποτρέψει τις επενδύσεις στις υποδομές που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών μας στο μέλλον. Οι επόμενοι χειμώνες της Ευρώπης θα είναι μια προεπισκόπηση του τι μας περιμένει με τις «πράσινες» πολιτικές του αύριο.
Αυτή είναι η εικόνα του κρατικού ελέγχου της ενέργειας. Δεν προάγει το κοινό καλό. Επιτρέπει σε ναρκισσιστές πολιτικούς να εργαλειοποιούν την ενεργειακή αιμοδοσία της σύγχρονης οικονομίας, για τα παγκόσμια παιχνίδια εξουσίας τους. Εκχωρεί τον έλεγχο σε μια καταστροφική ομάδα μανιακών, που είναι πρόθυμοι να υποβάλουν τον πληθυσμό σε τεράστια δεινά, για να αισθάνονται εκείνοι πως είναι καλοί άνθρωποι. Η ενέργεια είναι πολύ σημαντική για να τη διαχειρίζονται άνθρωποι τόσο αποκομμένοι από τα δεινά που προκαλούν. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι η ενέργεια να απελευθερωθεί από τις ιδιοτροπίες της πολιτικής.
Ο Connor O'Keeffe είναι συγγραφέας και δημιουργός οπτικού υλικού στο Mises Institute. Έχει μεταπτυχιακό στα οικονομικά και πτυχίο στη γεωλογία.