Τα ορυκτά καύσιμα μας επιτρέπουν να καταπολεμούμε καλύτερα τις πυρκαγιές και άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές
Άρθρο του Connor Mortell, που δημοσιεύτηκε στις 10/6/2023 από το Mises Institute. Χρόνος ανάγνωσης 5'. Απόδοση στα ελληνικά, Libertarian Corfu.
Ο τελευταίος γύρος πυρκαγιών στον Καναδά έφερε στο φως τις συνήθεις κρατικιστικές απαιτήσεις να απαγορεύσουμε τα ορυκτά καύσιμα, αλλά στον πραγματικό κόσμο τα ορυκτά καύσιμα προστατεύουν τους ανθρώπους από τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα
Αυτή την εβδομάδα είδαμε ένα σχετικά πρωτοφανές περιβαλλοντικό φαινόμενο στη Νέα Υόρκη. Οι πυρκαγιές στον Καναδά οδήγησαν στη χειρότερη ποιότητα αέρα που είχε ποτέ η Νέα Υόρκη -και τη χειρότερη ποιότητα αέρα οπουδήποτε στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ο αέρας έχει πάρει μια απόχρωση σέπια και η πόλη μοιάζει με σκηνικό μετα-αποκαλυπτικής ταινίας.
Πολλά άτομα επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάσταση στην κλιματική αλλαγή και ζητούν μαζική κυβερνητική παρέμβαση. Η Alexandria Ocasio-Cortez, για παράδειγμα, την χρησιμοποίησε για να ανανεώσει το αίτημά της για ένα πράσινο New Deal. Αυτό είναι ένα παράδειγμα αυτού που ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Mises, Joshua Mawhorter, έχει αποκαλέσει ως το non sequitur του κρατισμού: «Το non sequitur του κρατισμού περιλαμβάνει την ύπαρξη ενός προβλήματος που ακολουθείται από την υποτιθέμενη λύση του κρατισμού. Συνήθως τίθεται με τη μορφή μιας δήλωσης ή μιας φορτισμένης ερώτησης που προϋποθέτει την αναγκαιότητα μιας "λύσης" που επιβάλλεται από το κράτος ως το προφανές και μοναδικό συμπέρασμα».
[ Δείτε το μεταφρασμένο άρθρο του Joshua Mawhorter: «Η λογική πλάνη που δικαιολογεί την ύπαρξη του κράτους» ]
Πρέπει να δώσουμε μια καλύτερη απάντηση από το κρατικιστικό non sequitur.
Γι' αυτό μπορούμε να στραφιούμε στον Alex Epstein, ίσως την πιο δυνατή φωνή υπεράσπισης των ορυκτών καυσίμων. Τα ορυκτά καύσιμα δέχονται συστηματικά επιθέσεις ως η υποτιθέμενη αιτία που προκαλεί ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως αυτή η ομίχλη που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές. Ωστόσο, ο Epstein υποστήριξε στο βιβλίο του Fossil Future: Why Global Human Flourishing Requires More Oil, Coal, and Natural Gas -Not Less, ότι ακόμη και αν παραδεχτούμε τους πιο ριζοσπαστικούς ισχυρισμούς κατά των ορυκτών καυσίμων σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν όφελος για την κοινωνία. «Ακόμη και αν παραδεχτούμε ότι τα ορυκτά καύσιμα έχουν προκαλέσει την υπερθέρμανση του πλανήτη», αναρωτιέται, «πώς έχουν εξελιχθεί οι θάνατοι που σχετίζονται με το κλίμα μετά την εξάπλωση των ορυκτών καυσίμων;». Ο ίδιος απαντά:
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, καθώς οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν ταχύτατα, το ποσοστό θανάτων από κλιματικές καταστροφές μειώθηκε κατά απίστευτο 98%. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος άνθρωπος έχει πενήντα φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από αιτία που σχετίζεται με το κλίμα απ' ό,τι τη δεκαετία του 1920…
Η δραματική μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κλίμα πρέπει να είναι αποτέλεσμα τουλάχιστον ενός από τους δύο παράγοντες: (1) βελτίωση της κατάστασης των κλιματικών συνθηκών ή/και (2) βελτίωση της ικανότητάς μας να προστατευτούμε από το κλίμα…
Η δραματική αλλαγή πρέπει να είναι η βελτίωση της ικανότητάς μας να προστατευόμαστε από τους κλιματικούς κινδύνους, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, η ξηρασία, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Πώς γίναμε τόσο καλοί στο να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από το κλίμα;
Σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση μηχανικής εργασίας που τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα.
Χρησιμοποιούμε μηχανήματα κατασκευής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα για να χτίσουμε ανθεκτικά κτίρια. Χρησιμοποιούμε μηχανές θέρμανσης που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα για να παράγουμε ζεστασιά όταν κάνει κρύο και μηχανές ψύξης που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα για να παράγουμε δροσερό αέρα όταν κάνει ζέστη. Χρησιμοποιούμε μηχανές άρδευσης που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα για να μετριάσουμε την ξηρασία.
Για να θέσουμε τη σχέση μεταξύ των ορυκτών καυσίμων και της ασφάλειάς μας από το κλίμα σε μια πρόταση: η εξαιρετικά αποδοτική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα τροφοδοτεί τις μηχανές που παράγουν πρωτοφανή προστασία από το κλίμα.
Ο Epstein αποδεικνύει ότι, ακόμη και αν τα ορυκτά καύσιμα δημιουργούν κλιματική αλλαγή και προκαλούν σημαντικά χειρότερες κλιματικές συνθήκες, τα τεράστια τεχνολογικά οφέλη των ορυκτών καυσίμων είναι τόσο συντριπτικά που έχουμε πενήντα φορές λιγότερους θανάτους από ό,τι πριν από εκατό χρόνια. Επομένως, η ανθρώπινη ευημερία είναι ισχυρότερη χάρη στα αποτελέσματα των ορυκτών καυσίμων.
Με αυτά τα δεδομένα κατά νου, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών; Ο Epstein εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών - μείωση του φόρτου καύσιμης ύλης, κατασκευή αντιπυρικών φραγμών και έξυπνη καταπολέμηση των πυρκαγιών - και ότι όλοι αυτοί οι τρόποι είναι πιο αποτελεσματικοί με τη βοήθεια μηχανημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.
Η μείωση του φόρτου της καύσιμης ύλης συνίσταται στο σκόπιμο καψάλισμα περιοχών που είναι επιρρεπείς σε πυρκαγιά, για την απομάκρυνση πιθανής καύσιμης ύλης πυρκαγιών (όπως ξερά δέντρα και φύλλα) πριν συσσωρευτεί αρκετά ώστε να τροφοδοτήσει μια δασική πυρκαγιά. Αυτές οι ελεγχόμενες καύσεις γίνονταν τακτικά στα δάση των δυτικών ΗΠΑ, μέχρι που η δασική υπηρεσία των ΗΠΑ και οι περιβαλλοντολόγοι τις σταμάτησαν. Ο Epstein πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε εκ νέου τη μείωση του φόρτου της καύσιμης ύλης, γράφοντας:
Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε μηχανήματα που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα για να κάνουμε πολύ πιο στοχευμένες ελεγχόμενες καύσεις, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες για να αποτρέψουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση, σχεδιάζοντας την ακριβή περιοχή που θα καεί και αξιολογώντας την επιτυχία με δορυφορικές εικόνες ή μέσω αεροπλάνου. Εκτός από τις ελεγχόμενες πυρκαγιές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εργασία ορυκτών μηχανών για την υλοτομία, οπότε μετατρέπουμε πραγματικά το ξύλο που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά σε πλούτο. Μπορούμε επίσης να κάνουμε μηχανικό καθαρισμό των θάμνων, χρησιμοποιώντας τρακτέρ με μηχανήματα κοπής και άλλο εξοπλισμό.
Τα φράγματα πυρκαγιάς είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για τον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών. Οι ίδιες μηχανές καύσης ορυκτών καυσίμων που μας επιτρέπουν τώρα να εκτελούμε καλύτερα ελεγχόμενες καύσεις, μας επιτρέπουν επίσης να κατασκευάζουμε μεγαλύτερα, ισχυρότερα φράγματα πυρκαγιάς «μεταξύ δασών και ανθρώπων - ή, εάν το επιθυμούμε, μεταξύ μιας δασικής περιοχής και μιας άλλης».
Η τελευταία λύση για τον έλεγχο των πυρκαγιών είναι φυσικά η πυρόσβεση, η οποία έχει επίσης βελτιωθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως εξηγεί ο Epstein, «χρησιμοποιούμε μηχανήματα που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα και υλικά από ορυκτά καύσιμα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών όταν αυτές ξεκινούν. Χρησιμοποιούμε μηχανήματα υψηλής ενέργειας που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, όπως φορτηγά και αεροσκάφη για τη μεταφορά νερού, και ανθεκτικά στις φλόγες υλικά που προέρχονται από πετρέλαιο, όπως το Nomex, για την προστασία των πυροσβεστών».
Κάθε μέθοδος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών -και συνεπώς για την προστασία από τις ευρείες επιπτώσεις τους, όπως η επικίνδυνη ποιότητα του αέρα- έχει βελτιωθεί σημαντικά από τα ορυκτά καύσιμα. Όσοι ζητούν πολιτική δράση κατά της χρήσης ορυκτών καυσίμων ζητούν επομένως περισσότερες καταστροφές από τις πυρκαγιές, όχι λιγότερες.
Ο Connor Mortell έλαβε το BBA του στα οικονομικά από το Texas Christian University και το MBA του από το Florida State University. Ο Connor εργάστηκε ως νομοθετικός βοηθός στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα από το 2019 έως το 2021 και στη συνέχεια εργάστηκε για δύο χρόνια ως δάσκαλος, κι αργότερα διδάσκοντας το γυμνάσιο και το λύκειο. Ο Connor ήταν καλοκαιρινός συνεργάτης του 2023 στο Ινστιτούτο Mises και επί του παρόντος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Texas Tech University