Διακρίσεις κατά των γυναικών;
Οι εισοδηματικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών αντιστοιχούν περισσότερο στις διαφορές στα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα, παρά σε κάποια συστημική προκατάληψη.
Ετικέτες: Πολιτισμός
Άρθρο του Lipton Matthews, 8/11/2024.
Πολλά μέσα ενημέρωσης τονίζουν τις διακρίσεις ως το κύριο εμπόδιο στα επιτεύγματα των γυναικών, προσελκύοντας την ευρεία προσοχή, παρά τα εμπειρικά στοιχεία που υποδηλώνουν το αντίθετο. Οι προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν συχνά τις ποσοστώσεις φύλου, τους νόμους κατά των διακρίσεων και άλλες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του θεσμικού σεξισμού. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής παραμένουν μπερδεμένοι από την υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε ορισμένους τομείς και την εμμονή του υποτιθέμενου «χάσματος των αμοιβών μεταξύ των φύλων».
Αυτή η ανακολουθία προκύπτει επειδή η δημόσια πολιτική σε πολλά δυτικά έθνη επικεντρώνεται στην επίτευξη ίσων αποτελεσμάτων, χωρίς να λαμβάνει πλήρως υπόψη την διαφορά στις προτιμήσεις. Οι επαγγελματικές και εισοδηματικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών αντιστοιχούν περισσότερο στις διαφορές στα ενδιαφέροντά τους, παρά στη συστημική προκατάληψη. Για παράδειγμα, είναι αναμενόμενο ότι οι άνδρες είναι πιο πολλοί σε σωματικά απαιτητικούς ρόλους, όπως αυτός του ξυλοκόπου. Αυτές οι διαφορετικές προτιμήσεις διαμορφώνουν τις επαγγελματικές επιλογές και δεν θα πρέπει να θεωρούνται αυτόματα ως προβληματικές.
Επιπλέον, η έκκληση για τον τερματισμό του επαγγελματικού διαχωρισμού στοχεύει, συχνά επιλεκτικά, σε ανδροκρατούμενους, υψηλά αμειβόμενους τομείς. Λίγες φωνές αμφισβητούν την κυριαρχία των γυναικών σε επαγγέλματα όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού ή η κτηνιατρική επιστήμη. Αντίθετα, η υπεράσπιση της ποικιλομορφίας των φύλων εντείνεται μόνο όταν αμφισβητούνται πεδία υψηλού επιπέδου και ανδροκρατούμενα. Για παράδειγμα, λίγοι πιέζουν υπέρ της αύξησης των γυναικών στον τομέα των μηχανικών υγιεινής (εκκενώσεις βόθρων, λ.χ.) επειδή ο ρόλος αυτός —παρ’ ό,τι κυριαρχείται από άνδρες— δεν είναι υψηλού εισοδήματος. Αν και είναι ένας αξιέπαινος στόχος το να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να δραστηριοποιούνται σε τομείς κύρους, αυτό μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τα ευρύτερα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους, που καθοδηγούν τις επαγγελματικές τους επιλογές.
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης αυτές τις προτιμήσεις, ιδιαίτερα σε τομείς STEM (Science, Engineering, Technology, Mathematics). Σε μια μελέτη σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών σε ειδικότητες STEM, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ενδιαφέρον των φοιτητών και φοιτητριών - όχι η εξασφάλιση καλών βαθμών - ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας που επηρεάζει την συνέχιση των σπουδών τους. Δεν προτάθηκε η προσαρμογή των προτύπων βαθμολόγησης, καθώς τα ποσοστά συνέχισης σπουδών δεν είχαν σχέση με την ικανότητα. Επιπλέον, μια παρόμοια έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες προτιμούν τους θεωρητικούς τομείς και δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής περισσότερο από τους άντρες συναδέλφους τους. Ομοίως, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αποφοιτούν σε τομείς STEM είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να σταδιοδρομήσουν σε αυτούς τους τομείς, προτιμώντας ρόλους με λιγότερες ώρες εργασίας και με ευέλικτα προγράμματα.
Οι εισοδηματικές ανισότητες φαίνεται επίσης να συνδέονται περισσότερο με τις ευθύνες φροντίδας παρά με τις διακρίσεις. Μια μελέτη του 2023 από τους Valentin Bolotnyy και Natalia Emanuel δείχνει ότι η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους ρόλους φροντίδας των γυναικών και τις άκαμπτες δομές πολλών χώρων εργασίας. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση, και όχι η σκόπιμη προκατάληψη, είναι που περιορίζει τις αμοιβές των γυναικών.
Πολυάριθμες μελέτες αμφισβητούν τη διάχυτη ιδέα περί διακρίσεων κατά των γυναικών, παρουσιάζοντας τις εταιρείες ως ορθολογικούς παράγοντες. Ιστορικά, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να διαπραγματευτούν υψηλότερους μισθούς, κάτι που μπορεί να αυξήσει το μισθολογικό κόστος μιας εταιρείας. Αυτή η δυναμική των μισθών οδήγησε σε ένα χάσμα απολύσεων μεταξύ των φύλων, το οποίο στην πραγματικότητα θέτει σε μειονεκτική θέση τους άνδρες - ένα εύρημα που επιβεβαιώθηκε σε μια πρόσφατη οικονομική μελέτη.
Επιπλέον, η μεροληψία έναντι των γυναικών υποψηφίων έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ενώ η προτίμηση για γυναίκες υποψήφιες έχει αυξηθεί σε τομείς που παραδοσιακά κυριαρχούν οι γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ερευνήτριες είναι πλέον πιο πιθανό να προσληφθούν, ακόμη και όταν οι άνδρες υποψήφιοι έχουν περισσότερες δημοσιεύσεις. Αν γίνονταν παρόμοιοι ισχυρισμοί σχετικά με την επιτυχία των ανδρών υποψηφίων, πιθανότατα θα αντιμετώπιζαν κατηγορίες περί σεξισμού.
Σε αντίθεση με το κυρίαρχο αφήγημα, οι γυναίκες ακμάζουν επαγγελματικά και η υπο-εκπροσώπησή τους σε ορισμένους τομείς αντανακλά περισσότερο τις προτιμήσεις τους, παρά τις διακρίσεις εναντίον τους. Αν και σίγουρα υπάρχουν διακρίσεις, τα δεδομένα που αποκαλύπτονται δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να επηρεάζει τους άνδρες παρά τις γυναίκες, σε συγκεκριμένα πλαίσια.
Δείτε επίσης: